zachte kracht door diepe ontspanning. 
.

Bekken therapie: Integral Pelvic Therapy®

Integral Pelvic Therapy® is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen waarbij externe en INTERNE massage van het bekken gebruikt worden.

Al sinds eeuwen ligt er taboe en schaamte op het gebied van vrouwelijke seksualiteit, rondom de kracht en intuitie die in  essentie in het bekken zit. Collectief is er een groot proces aan de gang waarin we daar los van komen, we weer in onze vrouwelijke kracht komen en heling mag plaatsvinden. Veelal gebeurt dat nu spiritueel en energetisch, maar hoe zit het fysiek? Hoe goed kennen we ons bekken?

Gedurende ons leven slaan we veel spanning, negatieve ervaringen, frustratie en trauma op in dit gebied. Dit manifesteert zich vaak in een disconnectie tussen hoofd, hart en bekken, wat in fysieke klachten zichtbaar wordt,  te gespannen of te losse bekkenbodem spieren met als gevolg  verschillende symptomen zoals:

PMS, incontinentie, pijn bij het vrijen, traumatische bevallingen, trauma rondom seksueel misbruik, baarmoeder/blaas verzakkingen, vaginisme, chronische urineweg infecties, chronische schimmel infecties, laag libido; vruchtbaarheids problemen, lage rugpijn; veel vrouwen kennen deze klachten wel en lopen er in stilte mee rond. De reguliere geneeskunde pakt het symptoom aan, maar vaak niet de achterliggende oorzaak.

De spieren en botten in ons bekken zijn omhuld met fascia, een vorm van bindweefsel die in ons hele lichaam voor bescherming van spieren en organen en doorbloeding en uitwisseling van zenuw informatie zorgt.
Door (emotionele) spanning  en eventuele blessures,  bevallings of (seksuele) trauma’s kan dit bindweefsel bekneld raken, waardoor bovengenoemde klachten ontstaan.

Als IPT practitioner gebruik ik een specifieke techniek om dit bindweefsel weer los te maken en te verzachten, zogenoemde fascia release. Daarbij kan het zijn dat beelden en emoties vrij komen die met de blokkade te maken hebben. In de veilige en intieme setting van de sessie is hier alle ruimte voor en staat het doorvoelen van wat het lichaam verteld centraal. Ademhaling en haptonomie helpen om in contact te blijven met het lijf, zodat deze los kan laten en verzachten; er kan weer doorstroming zijn.
Alle handelingen en aanrakingen gebeuren met volledig consent,  (IPT werkt met wheel of consent) je wordt bij ieder stapje van de behandeling geïnformeerd wat er als volgende stap gaat gebeuren en uitgenodigd om te voelen of je dat wilt, vanuit je hoofd, hart en buik.
Dit alleen al is zo helend voor veel vrouwen. We zijn zo gewend om de autonomie over ons lichaam uit handen te geven, en over onze grenzen heen te gaan. Soms voelen we zelf niet eens meer waar deze liggen.

De benadering van ons bekken is vaak seksueel of medisch. Daartussenin ligt weinig.
IPT nodigt uit om met volledige aandacht, vertraging en aanwezigheid  het bekken te verkennen en balans te herstellen.
IPT benadert het bekken op 5 lagen: fysiek, cognitief, emotioneel, energetisch en spiritueel.

Veel vrouwen ervaren na een sessie IPT een toestand van diepe ontspanning vanuit de basis. Een stromende verbondenheid. Zachtheid & kracht. Een gevoel van ruimte in het bekken,
Verbetering van symptomen, diep contact met hun lichaam, groter vermogen grenzen aan te voelen en aan te geven, meer seksueel plezier.


Praktisch

Intake 60 min 85

Voorafgaande aan een behandeling IPT® is er een intake gesprek van 60 min, deze zal los van de behandeling plaatsvinden. Tijdens de intake hebben we het over wat je hebt meegemaakt, vragen en de evt. klachten die je ervaart. Het is belangrijk dat je open eerlijk bent over jezelf, zodat ik rekening kan houden met wat speelt en er zorgvuldig mee kan werken. Alle informatie die je geeft is streng confidential. Na deze intake beslissen we beiden of Integral Pelvic Therapy® ondersteunend kan zijn voor jou.

Sessie 2 uur 220

Voordat we beginnen met de  IPT® behandeling doen we wat oefeningen zodat je aandacht volledig in je lichaam zakt en om te kijken hoe je lichaam op aanraking reageert. Daarna masseer ik zachtjes je bekken, eerst de buitenkant, daarna de bekkenboden van binnen en je baarmoedermond. Ik onderzoek blokkades in het bindweefsel (fascia) en harde of pijnlijke plekjes, zogenoemde triggerpoints in het spierweefsel.

Tijdens intern werk kunnen emoties los komen. Je kunt verdriet, boosheid of andere emoties voelen. Door deze emoties te erkennen en er gehoor aan te geven kunnen ze uiting krijgen. door uiting verzachten en lossen emoties op. Bij sommige vrouwen komt er een gevoel van  vermoeidheid of emotie vrij na de behandeling, anderen voelen juist energies, ontspanning, plezier. In beide gevallen adviseer ik om na de sessie zacht te zijn voor jezelf en rust te creeren voor jezelf, liefs ook nog in de dagen na de behandeling.

Soms gebruik ik visualisatie technieken die gebaseerd zijn op de teachings van Tammy Lee Kent om balans te herstellen in de bekkenbodem tijdens het interne werk.

Ik maak gebruik van een informed consent formulier, ik zal je vragen deze te ondertekenen waarmee je aangeeft dat je goed geinformeerd bent over de sessie.

Voor meer info ga naar www.pelvicflow.nl 
 
 
 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info